گزارش و مصاحبهاخبار باغستان

مصاحبه با آقای حسین علیپور شاغل در نانوایی بربری زرنان

با آقای حسین علیپور نانوای محله زرنان پایین گفتگویی مفصلی را انجام داده ایم. او در صحبت هایش نسبت به بعضی حرف‌ها و مصاحبه های پخش شده از تلویزیون گلایه مند بود. در ادامه مصاحبه باغستان نیوز را با او برای شما مخاطب گرامی آورده ایم.

بسم الله الرحمن الرحیم لطفاً خودتان را معرفی کنید:

به نام خدا بنده حسین علیپور هستم. یک نانوایی بربری داریم خبازی بربری نوع ۱ حومه شهرستان قدس و شهریار در خدمتیم.

 در ابتدا میخواستم از توجیه اقتصادی که نانوایی بربری دارد صحبت بفرمایید و شفاف سازی را انجام بدید

تا اونجایی که قبلا هم اینطوری بود قبلا هم طرح خوبی نبود ولی از موقعی که این طرح پیاده شده طرح نانینو نانوایی توجیه اقتصادی ندارند یعنی کاملا متضرر میشن از بابت این نوع قیمت گذاری که الان هستش الان در حال حاضر ما نون بربری نوع یک عرضه میکنیم با وزن ۶۰۰ گرم قیمتش هست ۱۸۰۰ تومن نون بربری کنجدی هست ۲۸۰۰ و قیمت نایلون هم هست هزار تومان که این قیمت هم برای سال ۱۳۹۹ که ما این دستگاه ها را از ۱۵/۰۴/۱۴۰۱ تحویل گرفتیم و تا به الان هم هیچ تغییر قیمتی نداشتیم در کل توجیه اقتصادی به این صورت که میگم متضرر هستند الان یه دونه نانوایی بربری که در ماه ۲۷۰ کیسه سهمیه داشته باشه در روز نه کیسه پخت کنه و هر کیسه‌ای ۱۲۰ عدد نان بربری میده ۶۰۰ گرمی میشه ۱۰۸۰ تا که این 1080 تا اگه ما بخواهیم نون بربری ساده عرضه کنیم با این کمک هزینه ای که به ما میدن دولت گفته ۴۰ درصد که میشه ۷۲۰ تومان جمع بزنیم هر نون برای ما میفته ۲۵۲۰ تومان ۲۵۲۰ تومنو ضربدر ۱۰۸۰ کنیم مبلغی که به ما میده دو میلیون و ۲۷۲۱۶۰۰ تومان است که در حال حاضر تو نانوایی ما سه نفر کارگر دارن کار میکنن هزینه کارگرامون هزینه صبحونه‌شون ناهارشون تقریباً یک میلیون و هشتصد هزار تومان در میاد این نه کیسه آردی هم که به ما میدن هر کیسه آرد مون ۴۰ کیلوگرمه کیلویی ۸۳۰ تومان به ما میده نوع دوش گرون‌تره می‌شه ۳۳۲۰۰ تومان کارخانه آردم بابت هر کیسه ۹ هزار تومان از ما میگیره میشه ۴۲۰۰ تومان الان خمیر مایه خوب توی بازار یک میلیون و ششصد هزار تومان قیمتشه هر کیسه آردم ۱۵۰ گرم خمیر مایه میبره که با یه تناسب ساده هر ۱۵۰ گرمش نزدیک ۲۴ هزار تومان برای هر کیسه آرد خمیر مایه مصرف میشه که میشه ۶۶ هزار و دویست تومن هر کیسه آرد بدون احتساب هزینه آب و گاز هزینه استهلاک دستگاه ها و هزینه های جاری مغازه یعنی هزینه سربار، هزینه‌های سربار که حدوداً ما هر کیسه رو ۳۸۰۰ تومن که خیلی مبلغ ناچیزیه زدیم خیلی دست پایین گرفتیم هر کیسه آرد برای ما تموم میشه ۷۰ هزار تومان کسی که ۹ کیسه در روز می‌پزه میشه ۶۳۰ هزار تومان با هزینه کارگرایی که هست میشه یک میلیون و هشتصد هزار تومان در میاد ۲ میلیون و چهارصد و سی هزار تومان که از اون مبلغی که دو میلیون و ۲۷۲۱۶۰۰ تومان بود کسر کنیم در روز چیزی برای ما حدود ۲۹۱۶۰۰ تومن میمونه حالا یه مغازه نانوایی بربری نوع یک، همکاران خودشون میدونن روزی ۹ کیسه پخت کنه تو این منطقه کم کمش از ۳۵ میلیون تومن هست اجاره مغازه تا ۵۰ میلیون تومن در حالی که واسه این نانوا با این مبلغ ۲۹۱۶۰۰ که ضربدر ۳۰ روز کاری بشه ۸ میلیون و ۷۴۸ هزار تومان میشه یعنی حدوداً ۹ میلیون هم اگه اینو بگیریم اونم ۳۵ میلیون تومان بگیریم اجاره مغازه تقریبا نزدیک ۲۴ میلیون تومن ۲۵ میلیون تومان این نانوا متضرر میشه اگر به این نوع سیستمی که دوستان نانینو پیاده کردن بخواد کار کنه باید ۲۵ میلیون تومن ماهیانه متضرر شه به خاطر همین میاد چیکار میکنه نانوا تخلف میکنه تخلف میکنه اما کسی نیست بپرسه که آیا این تخلفت برای چیه برای اینه علت این تخلفا علت اینکه وزن چونه کم میشه علت اینکه نانوا ها اکثراً کنجدی میدن یا بعضاً دیده شده یه دونه نون و دوتا میکشند ستارو پنج تا می‌کشن یا اینکه خیلی از کارهای دیگه یا آرد خارج از شبکه به خاطر اینه که این قیمت نانی که الان گذاشته شده با این هزینه ها به همدیگه نمی‌خونه به عبارت ساده دخل و خرجشون نمی‌خونه مجبورن این کارو بکنن چون که مجبورن این کارو بکنن این اتفاق میفته که هر از چند گاهی توی تلویزیون مصاحبه می‌کنند تخلف نانواها رو میگن و اینا ولی کسی به این طور چیزا رسیدگی نمیکنه

شهرک زرنان

سوال دیگه‌ای هست سوال بعدی که دولت به نانوا اختصاص میدهد چقدر اصلا آیا دولت کمک هزینه به نانوا های اختصاص میده یا خیر ؟

بله کمک هزینه گفتن ۴۰ درصد هر قرص نان ۴۰ درصد هر قرص نان نوع ۱، ۱۸۰۰ تومنه ۴۰ درصدش میشه ۷۲۰ تومن اینم بعضی موقع‌ها ۴۰% رو کامل می‌ریزن بعضی موقع‌ها کمتر می‌ریزن بیشتر که نمی‌ریزن کمتر می‌ریزن که ما اینا رو از میز خدمت فرمانداری هایی که نانینو اونجا همکارا تشریف دارند رفتیم سوال کردیم میگن سامانه هوشمند عملکرد نانوا رو محاسبه میکنه خودش کم میکنه ولی این نوع عملکردو نانوا ها نمیدونن یعنی چی این نوع عملکرد به چه صورتیه به چه نحویه که باعث کاهش کمک هزینه میشه که این هم جای بحث داره که هیچ کدوم از همکاران نانوا هم هنوز به یک نقطه نظر واحدی نرسیدند و دلیلشو نمیدونم.

سوال سوم هرکس با هر کارت بانکی چه تعدادی می‌تونه در ۲۴ ساعت شبانه روز تهیه کنه و خرید کنه؟

از اونجایی که گفتن که محدودیت نداریم ما قبلا هرکی چون ما توی منطقه قرار گرفتیم که اتباع زیاده کشاورز زیاده با هر کارت تقریبا ده تا ۱۵ تا نون می‌دادیم به مشتریامون بعد از یک ماه که گذشت دیدیم سهمیه مون کم شده رفتیم فرمانداری که اونجا میز خدمت داشتن مراجعه کردیم ازشون سوال پرسیدیم آقا دلیل کسر سهمیه‌مون چیه گفتن که تراکنش غیر متعارفه گفتیم تراکنش غیر متعارف یعنی چی گفتن که شما نبایستی با یه کارت ۱۰ الی ۱۵ تا نون به مشتریا بدین عرف منطقه تعیین میکنه گفتیم عرف منطقه یعنی چی میگه گفتن که نانوا خودش تعیین میکنه با این حال ما هنوز به یک جواب درستی نرسیدیم که به هر شخصی که نانوایی میاد چه تعداد نون بدیم فقط اینو میدونیم که هرچی با تعداد بیشتری نون بدیم با یه کار در ماه که قراره برای ما آرد صادر بشه سهمیه‌مون کم میشه و به این صورت ما تنها کاری که می‌تونیم بکنیم اینه که کسایی که نون زیادی رو میخوان بگیم که آقا با چند تا کارت بیان نون تهیه کنند با یه کارت نمیتونیم ده تا بدیم نهایت چهار تا پنج تا دونه میدیم به این صورته در زمینه تراکنش های تکراری تعدادی افراد مثلا صبح ۵ تا میگیرند ظهر ۵ تا و در انتهای شب غروب هم پنج تا تقسیم نون و حالا این تراکنش تکراری اینها به چه شکلی هستش به ما گفتن که شما نباید تراکنش تکراری داشته باشین اگه تراکنش تکراری داشته باشین میشه تراکنش غیر متعارف سهمیتون کم میشه کلا این سیستم یه طوری که شما در روز باید با یه کارت بانکی بیشتر از چهار تا پنج تا نون نتونیم تهیه کنیم و اگر تهیه کردی به ضرر نانوا تموم میشه که تراکنش تکراری محسوب میشه و اونو سهمیه آرد براش لحاظ نمی‌کنند و ماهیانه از آرد نانوا کم می‌کنن که این به ضرر نانوا میشه

با آقای حسین علیپور شاغل در نانوایی بربری زرنان2

در رابطه با نحوه صادر کردن حواله آرد که توضیح بدهید اصلاً به چه صورتی هست؟

در ماه سه بار حواله صادر می‌کنیم تاریخهای پنجم پانزدهم و بیست و پنجم و این به این صورته که پنجم پانزدهم بیست و پنجم ما شب ساعت ۱۲ باید بریم تو سایت آرد ،آرد صادر کنیم که مشکل اصلی این نوع اینه که سایت بسته است اگر هم بازه ارور میده اخطار میده اصلا نمیتونیم شده روزها ،روزها ما نداشتیم آرد صادر کنیم و پس از اینکه ارد صادر کردیم بعد از ۱۲ شب بعد که این مرحله میره به صورت سیستمی به کارخانه ها که انتقال داده شد و این کارخانه ها همون روز هم برای ما آرد نمیارن مشکل دارن کار حمل و نقل شان مشکل داره تقریبا سه روز چهار روز ما با کسری سهمیه مواجه میشیم آرد به موقع به دستمون نمیرسه مجبور میشیم که مغازه رو تعطیل کنیم اون موقع صدای مردم در میاد و هزاران مشکل دیگه خب آقای دولت غیر از آرد یارانه و کمک هزینه هایی که میده هزینه های دیگه هم به نانوا میده یا اصلا هیچ هزینه خبری نیست نه دولت فقط یه آرد دولتی به ما میده به اضافه یک کمک هزینه آرد دولتی میده و میگه شما با این قیمت بفروشین ولی با هزینه کارگر هزینه خمیر مایه هزینه اجاره مغازه هزینه‌های جاری یه کاری نداره میگه آقا من یه آردی به شما میدم با این قیمت شما دیگه من کاری ندارم کارگر چقدر بهش میدید الان کارگر نانوایی بربری که صبح ۵ صبح میاد تا ساعت ۷ ،۸ شب کار می‌کنه کارشم سخته جزو مزایای مشاغل سخت و زیان آور محسوب میشه کمتر از ۶۰۰ هزار تومان نمیگیره پول بیمه الان تقریبا پول بیمه تقریبا یک میلیون و ۲۵۰ بوده ولی پارسال این قیمت نبود برای هر نانوایی چند تا کارگر نیاز کسی که روزانه ۹ الی ۱۰ کیسه در روز پخت داره به طور معمولش سه نفر باید اونجا شاغل بشن کار کنن که این هزینه ها که حدوداً نزدیک یک میلیون و هشتصد هزار تومان که باز هم با منطقش فرق میکنه جاهای بالا شهر گرون‌تره نون سنگکی همینطور نون بربری همینطور ولی حدوداً به طور متعارفش ما روزانه یک میلیون و هشتصد هزار تومان هزینه فروختن به اتباع مثل حالا کسایی که از پاکستان افغانستان ترکیه یا هر کشور دیگه‌ای که عضو اتباع هستند و وارد ایران شدند به چه شکلیه الان اتفاقا هم زیاد مهاجرت کردن اومدن کارت بانکی ندارن ما یه کارتی داریم به عنوان کارت نانوا که اینم تا یه حدی ما میتونیم از اونایی که پول می‌گیریم ازشون کارت بکشیم که میگن ۱۰ درصد از مبلغ فروش نباشه یعنی اگه من روزانه ۲ میلیون و پونصد هزار تومن فروش کنن که به ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان نمیرسه ده درصدش میشه ۲۵۰ هزار تومن میتونم با کارت نانوا کارت بکشم ولی کسایی که افغان هستند اتباع هستند و پول نقدی میارن مبالغی که میارن بیش از این مقدار که این هم باز برمیگرده اگه نانوا نون بده به ضرشه اگه نون نده پس نباید نانوایی فعالیت کنه نانوایی اصلا فلسفه اش اینه که نون بپزی بدی دست مردم شما وقتی میای محدودیت میزاری برای کارت نانوا از اونور هم اتباع همینطوری مهاجرت می‌کنن نانوایی که توی مناطقی هستند که اتباع بیشتری اونجا قرار داره پس این مشکلش برمیگرده به خود نانوا و نانوا نمی‌تونه به این صورت کارت بکشه چون اگه بیشتر هم بکشه باز میشه تراکنش غیر متعارف خوب بعضی ها هستند ایرانی اند یعنی محلی اند داره ملیت ایرانی اند اما کارت دست این اتباع خارجی مثل افغانی بگیرند در اون صورت ما از همون کارتمون ایرانیا میگیریم از همون کارت ایرانی مصرف میکنیم بعد در رابطه با آیتم های کسب و کار در دستگاه هوشمند که طراحی شده به چه شکلی مثل مشتری داشتیم اینجا یه شرکت داشت اومده بود تقریبا تو اون شرکتش ۲۰ تا خانو اونجا زندگی میکردند و روزانه حدود ۷۰ ۸۰ تا نون میخواست به ما گفتن که این تنها کاری که میتونه بکنه بره تو این کسب و کار ثبت نام کنه رفت کسب و کار ثبت نام کرد تمام انجام داد مجوز انجام داد ولی هنوز که هنوزه داره که کارتش فعال بشه و این هم از طرف فرمان هنوز نتونسته به این روش که همه چیز درسته مجوز داره کاراشو درست انجام داده تمام کاراش قانونیه هنوز فرمانداری بهش مجوز نداده که نون تهیه کند

با آقای حسین علیپور شاغل در نانوایی بربری زرنان

در انتها اگر پیشنهادی انتقادی حالا به حرفی اگه بخواید به مسئولین و مردم بزنید اون چی میتونه باشه؟

در کل این طرحی که هست خوبه ولی با این قیمت‌ها نانوا متضرر میشه نانوا که متضرر بشه مجبور میشه کارهای دیگه‌ای انجام بده از قبیل اینکه وزن چونه رو کم کنه چند تا کارت هدیه بگیره بذاره الانم یه طوری شده که چون که قیمتش پایینه اکثرا میان نون می‌گیرن برای دام استفاده میکنن برای حیوان همونطور که تو گزارش بود سمت خراسان جنوبی هم همینطور بود نزدیک ۵ هزار تا نون احتکار کردن در کل اینکه با این نوع قیمت گذاری که الان هست نانوا متضرر میشه و این متضرر شدن نانوا باعث میشه که این تخلفات صورت بگیره من به اون کسایی که این طرح رو پیاده کردن خواهشمندم یه تجدید نظر کنن یه بازنگری کنن قبل از اینکه این نوع طرح را پیاده کنند با چند تا نانوا مشورت کنند. یه نانوا قشنگ برن ریز به ریز کاراشو ببینن از نحوه نون پختنشون نحوه خمیر زدنشون چند تا رو قشنگ آزمایشی اینا رو انجام بدن ببینن یه کارگر صبح چه ساعتی میاد شب چه ساعتی میره خونه اصلاً تعطیلی داره نداره با مشتریا چه جوری برخورد میکنه مشتری برخورد میکنن و این قیمت کم نان باعث میشه که نانوا وزن چونه رو کم کنه و خیلی کارهای دیگه که توی اخبار و گزارش‌ها شما خودتون مطلع هستید حالا یه سوال دیگه هم اگه بخوایم اضافه کنیم به نظر شما نرخ معقول نان، نان بربری چقدر هستش با توجه به شرایط موجود به نظر من دولت باید خودش همونطوری که مقام معظم رهبری هم گفته تو کارهای شخصی کارهای خصوصی که مردم انجام میدن نانوا رو نیاد بهش آرد دولتی بده بهش بگه نون با این قیمت اگه قراره دولت بگه نونو چقدر بفروش خب بیاد خودش هم هزینه کارگر را بده هزینه کرایه مغازه رو بده و کارهای دیگه رو خودش انجام بده بعد قیمت این میشه چی قیمت دستوری یه قیمتی رو شما تعیین این قیمت بده اگه بیشتر از این بدی جریمه میشی ولی از نمیگه که به کارگر چقدر بده خب هزینه کارگر خود نانوا باید بده هزینه کرایه هزینه آب برق گاز یا کلی بیاد دست خودش بگیره یه قیمت درستی بده یا کلاً از این خودش دستشو از این کار بکشه بیرون نانوا خودشون آردشونو تهیه کنن خودشونم به قیمتی که واسشون می‌صرفه بفروشن که این مشکل پیش نیاد که قیمت نازل نان به علت قیمت کم نان باعث شده که خیلیا میان نون احتکار می‌کنند می‌برن واسه دام استفاده می‌کنن به عنوان علوفه.

مصاحبه کننده و خبرنگار: حجت اعلامی قره بلاغ

لینک کوتاه این مطلب: https://baghestannews.ir/?p=46162

(برای کپی کردن، روی لینک کلیک کنید)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا