اخبار روزاخبار مهم و فوری

علت فوت آیت الله سیدمحمد موسوی بجنوردی چه بود؟

آیت الله سیدمحمد موسوی بجنوردی صبح روز شنبه 5 اسفند 1402 پس از طی یک دوره بیماری درگذشت.

به گزارش باغستان نیوز به نقل از ایسنا، وی که فرزند آیت الله العظمی سید حسن بجنوردی بود، در سال ۱۳۲۶ هجری شمسی در نجف اشرف متولد شد و تحصیلات حوزوی خود را نیز در همان شهر نزد اساتیدی همچون حضرات آیات امام خمینی، خوئی، حکیم و پدرشان گذراند.

آیت الله موسوی سید محمد بجنوردی
آیت الله موسوی سید محمد بجنوردی

عضویت در شورای عالی قضایی و هیأت عفو زندانیان از سوی امام خمینی؛ از جمله مسئولیت های آیت الله موسوی بجنوردی پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود.

وی همچنین یکی از اعضای شورای مرکزی مجمع روحانیون مبارز بود.

🔻مراسم تشییع پیکر آیت الله موسوی بجنوردی، دوشنبه هفتم اسفند از ساعت 9:30 صبح از حسینیه شماره یک جماران به سمت حرم مطهر امام خمینی برگزار خواهد شد

🔸 پیکر ایشان نیز در جوار حرم مطهر امام خمینی دفن خواهد شد.

«زندگینامه آیت الله سیدمحمد موسوی بجنوردی»

حضرت آیت الله سید محمد موسوی بجنوردی در سال 1322 در نجف اشرف متولد شد ولی در شناسنامه وی 1324 به عنوان سال تولد رقم خورده است. ایشان تحصیلات علوم حوزوی و دینی خود را در ایران و نجف اشرف به انجام رساندند. وی به مدت 30 سال در محضر استادان درجه اول فقه و اصول و فلسفه از جمله مرحومان امام خمینی(ره)، پدر معظم ایشان آیت الله العظمی میرزا سید حسن بجنوردی – صاحب کتاب القواعد الفقهیه و مرجع تقلید وقت – آیت الله خویی و آیت الله حکیم در حوزه نجف اشرف به فراگیری علوم دینی پرداخت. موسوی بجنوردی که دروس جدید و حوزوی را باهم می‌خواند در 18 سالگی کفایتین(سطح 3) را به پایان رساند. وی کفایتین، شرح منظومه ملاهادی سبزواری و اسفار را نزد آیت الله شیخ صدرا بادکوبه‌ای خواند و در سال 1340 درس خارج را نزد پدر بزرگوار خود و حضرت آیت الله العظمی سید محسن حکیم گذراند.
پس از تبعید حضرت امام خمینی(ره) به نجف اشرف در بهار 1344 یکی از شاگردان همیشگی دروس ایشان در تمام 14 سال اقامتشان، سید محد موسوی بجنوردی بود. همزمان با حضور در درس خارج امام، موسوی بجنوردی به مدت 12 سال در کلاسهای آیت الله العظمی خویی نیز حاضر می‌شدند. ایشان در طول این مدت در مسجد جامع نجف اشرف (هندی) رسائل، مکاسب و کفایتین را به زبان عربی برای شیعیان کشورهای عرب زبان همچون عراق، لبنان، سوریه و مصر تدریس می‌کردند.
سید عباس موسوی و شیخ راغب حرب از شهدای برجسته حزب الله لبنان از شاگردان آیت الله موسوی بجنوردی در آن دوران بودند.
رابطه استاد و شاگردی آیت الله موسوی بجنوردی با حضرت امام چنان محکم شد که پس از مراجعت امام از نجف به پاریس وی نیز حضرت امام را همراهی کردند.
موسوی بجنوردی پس از پیروزی انقلاب به ایران آمدندو در دفتر استفتائات حضرت امام مشغول به کار شدند. در سال 1359 به دستور امام راحل، دادگاه عالی قضات را راه اندازی کرد. ایشان از سال 1360 به مدت دو دوره تا سال 1368 به عضویت شورای عالی قضایی در آمدند که تا ارتحال حضرت امام و تغییر در قانون اساسی ( که منجر به حذف شواری عالی قضایی شد) ادامه داشت. در این شورا بخش مهمی از تدوین قوانین و اصلاحیه‌های مربوط به قانون مدنی، آیین دادرسی کیفری، قانون مجازات اسلامی و نظارت مستقیم بر احکام همه دادگاهها بر عهده ایشان بود. همزمان با این فعالیتهای اجتماعی و امور اجرایی کار تدریس و تحقیق در دانشکده‌های حقوق دانشگاه شهید بهشتی، تربیت مدرس و نیز دانشکده الهیات دانشگاه تهران را دنبال کردند. در سال 1368 به رتبه دانشیاری و در فروردین سال 1382 به رتبه استادی رسیدند و تاکنون رسماً در دانشکده‌های حقوق و الهیات دانشگاههای قم (کارشناسی ارشد)، تربیت مدرس، تهران، امام صادق(ع)، شهید بهشتی، آزاد (کارشناسی ارشد و دکتری) و پژوهشکده امام خمینی(ره) و انقلاب اسلامی (کارشناسی ارشد)، موسسه عالی بانکداری ایران (کارشناسی ارشد) مشغول به تدریس هستند و همچنین دو درس خارج فقه و اصول را هر روز در حوزه علمیه تدریس می‌کنند.
ایشان از سال 1371 عضو هیأت علمی و و ریاست گروه الهیات دانشگاه تربیت معلم (خوارزمی) بودند و در حال حاضر رئیس گروه حقوق و علوم سیاسی این دانشگاه می‌باشند.
از ایشان در داخل کشور بیش از 70 مقاله در مجلات علمی و 28 جلد کتاب با عناوین زیر منتشر شده است که بعضاً عنوان کتب درسی رشته حقوق در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکتری مورد توجه استادان و دانشجویان قرار گرفته است.
– عقد ضمان
– علم اصول (نشر عروج)
علم اصول (نشر مجمع علمی و فرهنگی مجد)
– فقه تطبیقی
– فقه تطبیقی ، بخش جزایی (ج2)
– قواعد فقهیه ج 1و2 (نشر عروج)
– قواعد فقهیه (نشر مجمع علمی و فرهنگی مجد)
– مجموعه مقالات فقهی ، حقوقی، فلسفی واجتماعی (12الی 1)
– مصادر التشریع عند الامامیه والسنه (به زبان عربی)
– مقالات اصولی
– اندیشه‌های حقوقی 2و1
– استصحاب
– حقوق خانواده
– حقوق مدنی و کیفری
– فقه مدنی 2و1
– مباحث حقوقی تحریر الوسیله
– ترجمه مباحث حقوقی تحریر الوسیله
– فقه دماء ثلاثه -دم الحیض

آیت الله موسوی بجنوردی از اواسط دهه هفتاد ارتباطات علمی مستمری با دانشکده حقوق دانشگاه محمد الخامس مراکش داشته است. ایشان رفت و آمد و تدریس در مراکش را بسیار مفید دانسته و از این بابت اظهار خرسندی داشته‌اند.
سال گذشته آیت الله موسوی بجنوردی به دانشگاه سن ژوزف (القدیس یوسف) لبنان دعوت شدند و جلسات علمی را در آن دانشگاه که شاخه‌ای از دانشگاه سوربن می‌باشد، برگزار کردند.
در اردیبهشت 1381 آیت الله موسوی بجنوردی به دعوت دکتر سید طنطاوی شیخ الازهر به مصر رفت و ضمن ارائه جلساتی در خصوص «نقش عقل در شریعت» ارتباطات علمی را با دانشگاه الازهر و عین الشمس برقرار کردند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا