گوناگون

بربری در کدام دوره در ایران رواج پیدا کرد؟

بربری در کدام دوره در ایران رواج پیدا کرد؟

جواب: قاجاریه

نان بربری نوعی نان است که پخت آن در ایران مرسوم است و به هر دو شیوهٔ سنتی و صنعتی تولید می‌شود.

نام این نان برگرفته از نام ایل بربر (هزاره) است که در مرز بین ایران و افغانستان زندگی می‌کردند. در اواخر دوران قاجار چند بربر پخت این نان را در تهران آغاز کردند و آن را رواج دادند. 

طعم و بوی ویژه این نان ناشی از استفاده از ترکیب آب و مقدار کمی خمیر مایه است که پیش از پخت به وسیلهٔ نانوا روی خمیر نان مالیده می‌شود. همچنین گاهی در حین پخت این نان مقداری کنجد به آن اضافه می‌گردد که قیمت آن را به شکل مضاعفی (حتی تا دو برابر) افزایش می‌دهد؛ انجام این کار موجب می‌شود به جای مزه‌ی شیرین و دلخواه و دوست داشتنی نان بربری، فقط مزه‌ی کنجد را در دهان احساس کنید. معمولاً نانوایان این کار (اضافه کردن کنجد) را صرفاً جهت کسب سود بیشتر انجام می‌دهند و متأسفانه در برخی موارد با کنجد فروشی اجباری سبب نارضایتی مشتری می‌گردند

شکل ظاهری

نان‌بربری در حال حاضر به شکل بیضی به طول ۷۰ الی ۸۰ سانتی‌متر و عرض ۲۰ الی ۳۰ سانتی‌متر و به ضخامت ۳ الی ۳/۵ سانتی‌متر به صورت سنتی و ماشینی پخت می‌شود.

خواص

  • نان‌های حجیم نظیر نان‌بربری قابلیت نگهداری بیشتری دارند و از لحاظ تغذیه نیز مناسب ترند؛ زیرا در آنها از مواد بهبود دهنده طبیعی استفاده می‌شود و به‌طور معمول ویتامین، املاح و پروتئین این نان‌ها بالاتر است.
  • در نان‌های صنعتی، نان سنگک و بربری بیشترین خاصیت را در بین سایر انواع نان دارا هستند؛ این برتری به دلیل آن است که سبوس سایر نان‌ها، برخلاف سنگک و بربری، گرفته شده‌است.
  • در گذشته در خمیر نان بربری از آرد ارزن استفاده می‌شد که این امر سبب ماندگاری بیشتر و کیفیت بهتر آن نان می‌شد.

نانی که با آرد ارزن تهیه می‌شود باعث تقویت معده شده و همچنین ورم معده و روده را بهبود می‌بخشد.

  • علاوه بر آن، نان بربری با آرد ارزن زخم معده و کلیه را نیز بهبود می‌بخشد.

بربری در دوره قاجاریه در ایران رواج پیدا کرد.

لینک کوتاه این مطلب: https://baghestannews.ir/?p=26867

(برای کپی کردن، روی لینک کلیک کنید)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا