تقویم

نیمه شعبان در تقویم 1402 چه روزی است؟

نیمه شعبان در تقویم 1402 روز میلاد با سعادت امام زمان (عج) برابر است با یکشنبه 6 اسفند 1402 که این روز تعطیل رسمی اعلام شده است.

اعیاد شعبانیه | نیمه شعبان در تقویم 1402 چه روزی است؟ چه روزی است؟ / نیمه شعبان چند شنبه است؟. نیمه شعبان برابر با یکشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۲ مصادف با ۲۵ فوریه ۲۰۲۴ میلادی و یا ۱۵ شعبان سال ۱۴۴۵ قمری است. با ما در اندیشه معاصر همراه باشید. تاریخ تولد امام زمان (امام دوازدهم شیعیان) را سال ۲۵۵ یا ۲۵۶ هجری نقل کرده‌اند.

سال تولد حجت بن حسن بین واژه‌های «نور» و «نهر» اختلاف است که این اختلاف ناشی از رسم‌الخط ناقلین می‌باشد.

همانطور که اشاره کردیم نیمه شعبان، روز ۱۵ شعبان و سالروز تولد امام دوازدهم شیعیان می‌باشد. در برخی روایات، شب نیمه شعبان پس از شب قدر برترین شب‎ها دانسته شده است.

گروهی از شیعیان در این شب به شب زنده‌داری و اعمال مذهبی مشغول می‎شوند. برخی از اهل سنت و طریقت‎های تصوف نیز به فضیلت این شب معتقدند. جشن نیمه شعبان از بزرگترین جشن‌های شیعیان است که به مناسبت میلاد امام مهدی (عج) در مناطق شیعه‌نشین جهان برگزار می‎شود.

در ایران، مسجد جمکران و در عراق، کربلا محل تجمع شیعیان در این روز است. این روز در تقویم رسمی ایران تعطیل رسمی است و روز جهانی مستضعفان نام گرفته است.

شعبان از ریشه کلمه شعب است و از آنجا که در این ماه روزی مؤمنان و حسنه در آن منشعب و بسیار می‌گردد، این ماه شعبان نام گرفت. حضرت محمد (ص) می‌فرمایند: این ماه شعبان نامیده شد چراکه روزی مؤمنان در این ماه قسمت می‌شود.

نیمه شعبان ۱۴۰۲ چند شنبه است

۱۵ شعبان، ولادت امام زمان (عج) یا نیمه شعبان از جمله اعیاد بسیار مهم و پر فضیلت در بین شیعیان است.

نیمه شعبان ۱۴۰۲

یکشنبه، ۶ اسفند ۱۴۰۲ – ولادت حضرت قائم عجل الله تعالی فرجه و جشن نیمه شعبان [۱۵ شعبان ۱۴۴۵]

تولد حضرت مهدی (ع) / ولادت امام زمان (ع)

جشن نیمه شعبان در سال ۱۴۰۲ برابر است با یکشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۲ مصادف با ۲۵ فوریه ۲۰۲۴ میلادی و یا ۱۵ شعبان سال ۱۴۴۵ قمری.

تاریخ شمسی: یکشنبه، ۶ اسفند ۱۴۰۲

تاریخ میلادی: Sunday, February 25, 2024

تاریخ قمری: أَحَد، ۱۵ شعبان ١۴۴۵

۶ اسفند ۱۴۰۲ یکشنبه و تعطیل رسمی است

آخرین امام شیعیان حضرت مهدی (عج) در ۱۵ شعبان سال ۲۵۵ هجری قمری در شهر سامرا چشم به جهان گشودند و در حال حاضر در دوران غیبت به سر می‌برند. تاریخ ولادت حضرت مهدی (عج) در تقویم رسمی ایران روز جهانی مستضعفان نام گرفته و تعطیل رسمی است. نیمه شعبان یکی از برترین شب‌ها و اعیاد شیعیان است که با پختن نذری، چراغانی کردن معابر و اماکن، پخش شیرینی و شربت این شب را گرامی می‌دارند.

فضیلت ماه شعبان

بر اساس روایات، ماه شعبان، ماه پیامبر اکرم (ص) است که در روایات گفته شده هنگامی که حضرت محمد (ص) هلال ماه شعبان را رؤیت می‌کردند در سراسر مدینه ندا می‌دادند که ای مردم! این ماه، ماه من است، خدا رحمت کند کسی که مرا بر ماه من یاری دهد، یعنی آن را روزه بدارد. پیامبر (ص) ماه شعبان را روزه می‌گرفت و به ماه رمضان وصل می‌کرد. طبق روایاتی از معصومان (ع) فضیلت‌هایی از جمله رفتن به بهشت و برخورداری از کرامت الهی در قیامت برای کسانی که در ماه شعبان روزه می‌گیرند در نظر گرفته شده است.

تاریخ و مناسبت‌های ماه شعبان ۱۴۰۲

تاریخ ولادت امام حسین (ع) و روز پاسدار در تقویم شمسی مصادف با ۲۴ بهمن ۱۴۰۲ و در تقویم قمری برابر با ۳ شعبان است.
تاریخ ولادت حضرت ابوالفضل (ع) و روز جانباز در تقویم شمسی مصادف با ۲۵ بهمن ۱۴۰۲ و در تقویم قمری برابر با ۴ شعبان است.
تاریخ ولادت امام سجاد (ع) در تقویم شمسی مصادف با ۲۶ بهمن ۱۴۰۲ و در تقویم قمری برابر با ۵ شعبان است.
تاریخ ولادت حضرت علی اکبر (ع) و روز جوان در تقویم شمسی مصادف با ۲ اسفند ۱۴۰۲ و در تقویم قمری برابر با ۱۱ شعبان است.
تاریخ ولادت حضرت مهدی (عج) و جشن نیمه شعبان در تقویم شمسی مصادف با ۶ اسفند ۱۴۰۲ و در تقویم قمری برابر با ۱۵ شعبان است.

نیمه شعبان ۱۴۰۲ چه روزی است؟

نیمه شعبان برابر با یکشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۲ مصادف با ۲۵ فوریه ۲۰۲۴ میلادی و یا ۱۵ شعبان سال ۱۴۴۵ قمری است.

آیا نیمه شعبان تعطیل است؟

ولادت حضرت مهدی (عج) مصادف با یکشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۲ در ایران تعطیل رسمی و همراه با جشن است.

علت نامگذاری نیمه شعبان به روز جهانی مستضعفان

نیمه شعبان، سالروز ولادت امام زمان (عج)، روز جهانی مستضعفین نام‌گذاری شده تا یادمان نرود با شادی و خنده و شربت و شیرینی، گره از کار مستضعفان دنیا نمی‌توان باز کرد. اگر نیمه شعبان را، روز جهانی مستضعفان می‌نامند، برای این است که مستضعفان جهان به صاحب این روز امید زیادی بسته و چشم‌های زیادی برای تشریف فرمایی او لحظه شماری می‌کنند. امام زمان (عج) پس از اتمام دوران غیبت حکومت عدل الهی را با حمایت مستضعفان جهان برقرار خواهد کرد. و شاید این موضوع دلیل اصلی نامگذاری نیمه شعبان به نام روز جهانی مستضعفان باشد.

زندگینامه حضرت مهدی (عج)

ناممحمد بن الحسن
کنیهابوالقاسم
القابمهدی، خاتم، منتظر، حجت، صاحب الامر، صاحب الزمان، قائم و خلف صالح
تاریخ ولادت۱۵ شعبان سال ۲۵۵ هجری قمری
محل ولادتسامرا
نام پدرامام حسن عسکری (ع)
نام مادرنرجس خاتون

دوران زندگی امام زمان حضرت مهدی (عج)

دوران زندگی امام زمان حضرت مهدی (عج) به چهار دوره تقسیم می‌شود:

از تولد تا غیبت امام زمان حضرت مهدی (عج): امام زمان حضرت مهدی (عج) پس از تولد حدود پنج سال تحت سرپرستی پدر بزرگوارشان امام عسکری (ع) به صورت نیمه مخفی زندگی کردند. یکی از کارهای بسیار مهمی که حضرت امام حسن عسکری (ع) در این دوره انجام دادند این بود که امام زمان حضرت مهدی (عج) را به بزرگان شیعه معرفی کردند تا در آینده در مسئله امامت دچار اختلاف نشوند.

غیبت صغری امام زمان حضرت مهدی (عج): پس از شهادت حضرت امام حسن عسکری (ع) در سال ۲۶۰ ق دوره غیبت صغری آغاز شد و تا سال ۳۲۹ ق به مدت ۶۹ سال ادامه پیدا کرد. در این دوره امام زمان حضرت مهدی (عج) از طریق چهار نایب به نام‌های عثمان بن سعید عمروی، محمد بن عثمان عمروی، حسین بن روح نوبختی و علی بن محمد سمری به ادامه امور مردم می‌پرداختند.

دوره غیبت کبری امام زمان حضرت مهدی (عج): این دوران از سال (۳۲۹ ق) شروع شد و تا زمانی که خداوند مصلحت بدانند ادامه خواهد داشت در این دوره پاسخ به پرسش‌ها و احکام مردم بر عهده نایبان عام آن حضرت است و حضرت نایب خاصی برای این دوره معرفی نکرده‌اند.

دوره حکومت امام زمان حضرت مهدی (عج): پس از ظهور، امام زمان حضرت مهدی (عج) بر اساس احکام اسلام حکومت واحد جهانی تشکیل خواهند داد که در سایه آن سرتاسر عالم پر از عدل و داد خواهد شد.

فضیلت نیمه شعبان

نیمه شعبان مصادف با سالروز ولادت منجی عالم بشریت حضرت مهدی (عج) و فرصت معنوی مناسب و ارزشمندی برای راز و نیاز با خالق هستی کسب برکات الهی است که از جایگاه ویژه‌ا ی در بین شیعیان برخوردار هست. از امام صادق (ع) روایت شده که از امام باقر (ع) از فضیلت شب نیمه شعبان سوال شد، ایشان فرمودند: این شب پس از شب قدر برترین شب‌هاست. در این شب خدا فضل خود را بر بندگان سرازیر می‌کند و آنان را به بخشش و کرم خویش می‌آمرزد، پس در تقرب جستن به‌سوی خدای تعالی در آن بکوشید که آن شبی است که خدا به ذات مقدس خود سوگند یاد کرده که سائلی را از درگاه خویش با دست خالی بازنگرداند، مادام که انجام معصیتی را درخواست نکند.

شب نیمه شعبان شبی است که درهای آسمان در آن باز می‌شود: درهای رحمت. در «رضوان»، در «مغفرت»، در «فضل»، در «توبه»، در «نعمت»، در «جود» و در «احسان»؛ و خداوند به عدد موها و پشم‌های گاو و گوسفند مردم را از آتش جهنم آزاد می‌کند، زمان مرگ را در آن ثبت کرده و به‌مدت یک سال روزی‌ها را تقسیم می‌کند؛ و هرچه را که در تمام سال اتفاق می‌افتد فرو می‌فرستد. شب نیمه شعبان از چنان اهمیتی برخوردار است که هم‌ردیف و هم‌پای شب‌های قدر قرار دارد و از این موقعیت می‌توان، چون شب‌های قدر ماه مبارک رمضان، برای کسب خیرات و برکات معنوی بهره برد و نهایت تلاش را برای کسب فیض داشت.

نیمه شعبان در جهان

مصر

در شب و روز نیمه ی شعبان، مردم به مساجد مصر می روند. این مکان ها به مناسبت این روز چراغانی می شود و مردم شیرینی ویژه ای می پزند و میان یک دیگر پخش می کنند. با این که برای نیمه ی شعبان در تقویم های مصری روز به خصوصی نوشته نشده، اما به مناسبت این روز، شبکه های تلویزیونی و رادیویی مصری برنامه های ویژه ای تهیه و علمای دینی با انجام مصاحبه های گوناگون، درباره ی نیمه ی شعبان و میلاد امام زمان (عج) صحبت می کنند.
بحرین

با این که این روز تعطیل نیست، اما بحرینی ها این روز را تعطیل می کنند. آن ها با جمع شدن در مساجد و حسینیه ها و خواندن دعا برای ظهور امام زمان (عج)، اشعار و مولودی های ویژه ای برای میلاد آن حضرت می خوانند. در این میان شیرینی و شربت پخش می کنند و در پایان به مناسبت این روز شام می دهند. روز نیمه ی شعبان، بزرگ ترها به کوچک ترها و هر کسی که به دیدن شان می آید، عیدی می دهند.
عراق

نیمه ی شعبان در عراق، باشکوه فراوان برگزار می شود. میلیون ها نفر به شهرهای مقدس، به خصوص کربلا می روند. در بعضی مواقع سیل جمعیت به قدری است که قبل از رسیدن به کربلا، ماشین ها متوقف شده و زائرین مجبورند پیاده راهی کربلا شوند. خیلی ها هم از شهرهای خود به مناسبت این روز پیاده به کربلا می روند. مردم در برابر زائران شتر و گاو و گوسفند قربانی می کنند. بسیاری از مردم به دفتر علما مراجعه می کنند تا از آن ها هدیه بگیرند.
تاجیکستان

مردم تاجیک برای نیمه ی شعبان اهمیت خاصی قائل هستند. با این که بیشتر مردم این کشور سنی مذهب هستند، اما اعتقاد زیادی به امام مهدی (عج) دارند. شما در این کشور با افراد بسیاری برخورد می کنید که نام هایی چون «احمد مهدی »، «محمد مهدی » و مشابه این ها دارند. در بین علما نیز بحث هایی راجع به حضرت مهدی (عج) مطرح است. شیعیان این کشور جشن های مفصلی برای این روز می گیرند.
کویت
مهارت شما را در کانادا، استرالیا، عمان، آلمان و.. نیاز داریم؛ کلیک کن!

شیعیان کویت در برپایی جشن های نیمه ی شعبان بسیار کوشا هستند. آذین بندی مسجدها و حسینیه ها جزو کارهایی است که شیعیان کویت انجام می دهند. سخنرانی درباره ی مهدویت یکی از کارهای مساجد و حسینیه هاست که مردم برای شنیدن سخنرانی ها جمع می شوند.
انگلیس

مسلمانان انگلیس در مساجد جمع می شوند و به شادی می پردازند. مرکز اسلامی انگلیس از مراکز فعال در جشن های نیمه ی شعبان است. در شب نیمه ی شعبان، هزاران نفر در این مرکز جمع می شوند و به صحبت سخنرانان گوش می دهند و از آن ها پذیرایی می شود.
هندوستان

هند حدود چهل میلیون شیعه دارد که در نیمه ی شعبان مردم زیباترین لباس هایشان را می پوشند و صدها شمع در خانه روشن می کنند. با آن که سال هاست برق وارد خانه ها شده، ولی شمع ها، جشن برات را در هندوستان روشن می کنند. مردم دور تا دور خانه شمع می چینند و در میان هاله ی نورانی شمع ها، راز و نیاز می کنند. عده ی زیادی از مردم خودشان را به نزدیک ترین رودخانه می رسانند تا نامه هایی را که برای امام زمان (عج) نوشته اند، در آب بیندازند. هندی ها قایقی تزیین می کنند و در آن ده ها شمع می گذارند و همراه با نامه ها در رودخانه پیش می روند. شیعیان هند اعتقاد دارند رودخانه نامه های آن ها را به دست امام زمان (عج) می رساند.
ایتالیا

شیعیان ایتالیا در برگزاری جشن های نیمه شعبان فعال هستند. مرکز اسلامی امام مهدی (عج) در شهر رم، توسط تعدادی از ایتالیایی هایی که شیعه شده اند، ساخته شده است. این مرکز و مساجد مختلف شیعیان در نیمه شعبان مردم ایتالیا را با مهدویت آشنا می کنند.
آذربایجان

بسیاری از مردم آذربایجان شیعه هستند. با این که مردم در گذشته با نیمه ی شعبان آشنا نبودند، اما بعد از انقلاب اسلامی معارف شیعه در این کشور گسترش یافت. پذیرایی از مردم و اجتماع در مساجد و بهره مندی موسیقی های شاد، جزو برنامه های مردم آذربایجان در نیمه ی شعبان است.
ترکمنستان

در ترکمنستان، شیعیان از مناطق مختلف در روستای باقر از توابع عشق آباد جمع می شوند. مردم مناطق بکراوا، یانباش، عشق آباد به این روستا می آیند و در روز نیمه ی شعبان شادی می کنند.
آلبانی

مراسم نیمه ی شعبان در مسجد اهل بیت (ع) در تیرانا، از سوی شیخ کمال رکا، رهبر طریقت رفاعیه و متولی مسجد اهل بیت (ع) با حضور جمعی از رهبران دینی، آلبانی از شهر اشکودرا، نمایندگانی از کمیته مسلمانان آلبانی و مرکز جهانی بکتاشیه به همراه دوستداران اهل بیت (ع) و شیفتگان امام عصر (عج) برگزار می شود. مردم این کشور با مهدویت آشنا هستند.
پاکستان

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، همان طور که فرهنگ عاشورا و جهاد در میان مسلمانان پاکستان مطرح شد. فرهنگ مهدویت هم بیش از پیش گسترش یافت. در ایام نیمه ی شعبان در سراسر پاکستان مراسم جشن برپا می شود و سخنرانان فرهنگ و اهداف امام زمان (عج) را برای مردم مطرح می کنند و آن ها را با وظایفشان در زمان غیبت آشنا می سازند.
مالزی

مردم مالزی بیشتر سنی شافعی هستند، اما موضوع مهدویت در این کشور ریشه دار است. به خصوص در میان گروه های مختلف صوفی های این کشور اعتقاد به مهدویت بسیار چشم گیر است. در این کشور، چند هزار شیعه وجود دارد که در مساجد جشن برپا و از مردم پذیرایی می کنند.
بنگلادش

شیعیان این کشور بسیار کم و مهدویت در این کشور موضوعی زنده و در بین جامعه اهل سنت، این موضوع کاملاً مطرح است. عالمان و متفکران این کشور در گذشته و حال، موضوع مهدویت را به عنوان یک امید آینده مطرح کرده و می کنند. تازگی کتاب های زیادی درباره مهدویت در بنگلادش منتشر شده است.
عربستان

در بخش شیعه نشین عربستان، مردم مثل کشور عراق شادی می کنند و خود را به شهرهایی چون مدینه می رسانند تا در کنار مرقد پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین حاضر شوند. مردم در حرم نبوی تا صبح بیدار می مانند و عبادت می کنند تا این شب مقدس را گرامی بدارند.
چرا تاریخ نیمه شعبان هر سال تغییر می کند؟

روز نیمه شعبان در ایران، ۱۵ شعبان زادروز امام مهدی (عج) است. و به علت قمری بودن تاریخ تولد امام مهدی (عج) در ایران روز نیمه شعبان تاریخ هجری شمسی ثابتی ندارد و هر ساله این روز در تقویم شمسی ما در حال گردش است.

این اتفاق به این خاطر می افتد که تعداد روز های ماه قمری ۳۵۴ روز است و تعداد روز های شمسی ۳۶۵ روز که در سال کبیسه به ۳۶۶ روز نیز تغییر پیدا می کند. از این رو روز های ماه قمری با روز های ماه شمسی و میلادی کاملا متفاوت است و در هر سال ۱۱ روز و یا بیشتر تغییر پیدا می کند و به موجب همین تغییرات ۱۵ شعبان یعنی روز نیمه شعبان در هر سال شمسی و میلادی یک روز متفاوت را نشان می دهد.

لینک کوتاه این مطلب: https://baghestannews.ir/?p=54541

(برای کپی کردن، روی لینک کلیک کنید)

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا